İbraname Nedir? Alacak Verecek İşlemlerinde Önemli Belge
TEŞVİK REHBERİ

İşletmeler İçin Devlet Destekleri Rehberi

Eklenme: 11.12.2020 Güncelleme: 22.11.2022
2 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > İşletmeler İçin Devlet Destekleri Rehberi
 

 

 

Her ülkenin ekonomisinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin payı oldukça büyüktür. Kalkınmayı tabana yayan KOBİ’ler ekonomik ve sosyal kalkınmanın da çok daha dengeli olmasını sağlarlar. İşte bu nedenle işletmelere yönelik çeşitli devlet destekleri de sunularak KOBİ’lerin faydalanması sağlanıyor. İşletmelere yönelik olarak sunulan devlet destekleri 2020 yılında da devam ediyor. 

Elbette devlet destekleri nelerdir sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde aktaracağız. Ancak öncesinde işyeri açmak isteyenler için sunulan 4 farklı devlet desteğinden söz edelim. İşyeri açmak isteyen ancak yeterli sermayeye sahip olmayanların faydalanabileceği bu destek paketleri KOSGEB, TÜBİTAK, SYDV ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanıyor. Üstelik 14 farklı program çerçevesinde destek sunulduğundan bu imkandan sadece tek bir alanda faaliyet göstermek isteyenler faydalanmıyor. 

İşyeri Açmak İsteyenlere 4 Devlet Desteği

  • KOSGEB Desteği

Devlet destekleri dendiğinde ilk akla gelen kuruluşlardan biri olan KOSGEB, yeni işyeri açmak isteyenlere 500 bin TL’ye kadar varabilen faizsiz kredi imkanı sunuyor. Bu imkandan ilk defa işyeri açmak isteyenler faydalanabildiği gibi yıllardır esnaflık yapanlar da istifade edebiliyor. Dolayısıyla faizsiz kredi imkanı esnaflara devlet destekleri kapsamında da değerlendirilebilir. 

  • TUBİTAK Desteği

Yenilikçi bir iş fikri olanlar ve yeni ürün tasarlayanlar teknoloji odaklı olması kaydıyla TUBİTAK tarafından sunulan destekten faydalanabiliyor. Bu destek 150 bin TL’ye kadar varabilen ve geri ödemesiz olan hibe desteğidir. TUBİTAK tarafından sunulan bu desteği aracılık eden 12 farklı kuruluş bulunuyor. 

  • SYDV Desteği

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da KOBİ devlet destekleri kapsamında işletme sermayesi sağlıyor. 15 bin TL’ye kadar varabilen bu destekten faydalanmak isteyenlerin öncelikle ayrıntılı bir iş planını kabul ettirmeleri gerekiyor. 

  • Tarım ve Orman Bakanlığı Desteği

Bu devlet destekleri hayvancılık sektöründe hizmet vermek isteyenleri yakından ilgilendiriyor. Kırsal kesimde kendi işyerini kurmak isteyenlere bakanlık tarafından 30 bin TL hibe veriliyor. Öncelikli koşul 18 ile 41 yaş aralığında olmak ve aynı zamanda tarım ya da hayvancılık alanında faaliyet göstermektir. Dolayısıyla ilgili bakanlık tarafından sunulan devlet destekleri tarım alanında da geçerli olabiliyor. 

İşletmelere Yönelik Destekler Neler?

Daha önce işyerini kurmuş olanlar da pek çok farklı alanda devlet desteğinden istifade edebilir. Örneğin Ticaret Bakanlığı ihracatta devlet destekleri sunuyor ve 14 farklı alanda destekten faydalanma imkanı bulunuyor. 14 farklı alan arasında müşteri bulmak, ürün tanıtımı yapmak, mağaza açmak, bir markayı satın almak hatta mevcut markayı büyütmek gibi ihracata yönelik devlet destekleri programları da mevcut. 

Özellikle global işbirlikleri kurmak isteyenler rotasını rahatlıkla ihracat için devlet destekleri yönüne çevirebilir. Bu desteklerden sektör heyetlerinde yer alanlar da faydalanabiliyor ve dolayısıyla dış ticaret devlet destekleri kendi sektöründe uzun yıllardır faaliyette olan işletmelere de kapılarını açık tutuyor. Devlet desteği sunan bakanlıklar arasında Sanayi ve Teknoloji bakanlığı da var. 

AR-GE alanında faydalanılabilecek olan teşvikler vergi indirimi ya da vergi muafiyeti de olabiliyor. Ancak teşviklerin hangi bölgede yatırım yapılmak istendiğine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini de belirtmek gerekir. Pek çok bakanlık teşvik destek sistemlerinin daha geniş bir kapsama ulaşmasını sağladı. Bu nedenle inşaat devlet destekleri gibi yukarıda söz ettiğimiz alanların dışında destek almak isteyen işletmeler de ilgili bakanlıkların internet sitelerini ziyaret ederek gerekli bilgilere ulaşabilir. 

Özellikle sağlık turizmi devlet destekleri konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler öncelikle KOSGEB desteklerine göz atmalıdır. Çünkü sağlık turizmi de devlet desteğinin pek çok farklı konuda sunulduğu sektörler arasında yer alıyor.