İbraname Nedir? Alacak Verecek İşlemlerinde Önemli Belge
TEŞVİK REHBERİ

İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Eklenme: 11.12.2020 Güncelleme: 22.11.2022
3 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
 

 

 

İşletme kredisi, ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümesini desteklemek amacıyla işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılandığı, uygun ödeme koşullarına sahip kredilerdir. Türkiye’de faaliyet gösteren, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) lisansına sahip tüm bankalar işletme kredisi imkânı sağlar. İşletme kredilerinin türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İhracata yönelik işletme sermayesi kredileri: Türkiye genelinde ihracata yönelik ticari mal üreten ve döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan tüm işletmeler, ihracata yönelik işletme sermayesi kredilerinden yararlanabilir.
  • İstihdam odaklı işletme kredisi: Sürdürülebilir ekonominin desteklenmesi ve mevcut iş gücüne katkı sağlanması amacıyla, ilave istihdam sağlama potansiyeli olan işletmelere uzun vadeli krediler sağlanmaktadır. İstihdam odaklı işletme kredisine başvurma şartları, işletmelerin ait olduğu sektöre ve kredi alınacak bankalara göre değişkenlik gösterse de genel olarak; kredi almak isteyen işletmelerin bankaya başvurduğu sırada mevcut en az 10 çalışanın olması ve üç ay içinde en az 5 ilave istihdam sağlayacağını taahhüt etmesi gereklidir.
  • Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yönelik finansman destek kredileri: Çoğu bankanın, ülke ekonomisinin belkemiğini oluşturan KOBİ’lere yönelik ayrı bir departmanı bulunur. Bankalar, KOBİ’lere özel tüm finansman ihtiyaçlarını karşılayan özel destek paketleri sunar. 
  • Tarım ve hayvancılık sektörüne özel olarak sunulan işletme kredileri: Türkiye ekonomisinin önemli alanlarından biri olan tarım ve hayvancılık sektörü; tüm bankalar tarafından düşük faizli kredilerle desteklenmektedir. Özellikle tarım bankacılığı konseptiyle hizmet veren bankalar, çiftçilerin sezonluk nakit akışlarını göz önünde bulundurarak farklı kredi paketleriyle işletmelere finansal çözümler sunar. 

İşletme Kredisi Başvurularında İstenen Belgeler Nelerdir?

Kamu ya da özel bankalar, işletme kredisi başvurularında bazı belgeler talep eder. Bankalar arasında değişkenlik gösterebilecek bu belgeler şöyle sıralanabilir: 

  • Ana sözleşme
  • İşletmenizin Oda Sicil Belgesi
  • Noter onaylı imza beyannameleri
  • Ticaret Sicil Tasdiknamesi ve Ticaret Sicil Gazetesi
  • Vergi levhası
  • Anonim şirketleri için Hazirun Cetveli
  • İşverenlere ait Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bildirgeleri
  • Mal varlığına ilişkin belgeler
  • Onaylı gelir – bilanço tablosu

 

Şahıs firmaları için gerekli ek belgeler ise şu şekildedir:

  • Kimlik fotokopileri
  • İkametgâh belgesi

Söz konusu belgeleri hemen her banka işletme kredisi başvurularında ister. Fakat bu belgeleri temin etmekte zorlanan işletmeler için gelir belgesiz kredi veren bankalar da bulunur. Bu bankalara; nüfus cüzdan fotokopisi, varsa işletmenizin oda kayıt belgesi, imza sirküleri, vergi levhası ve ipotek değeri olan mal varlıklarını gösterir belgeler ile başvurmak mümkündür. Tüm bunların yanı sıra, bankada yapacağınız işlem türüne göre şubeniz sizden ek bilgi ve belge talep edebilir. 

Bankaların İşletme Kredisi Şartları Nelerdir?

İşletmelerin en az 6 aylık dönemde ticari faaliyet göstermiş olması aranan ilk şartlardan biridir. Bunun yanı sıra banka ve finans kuruluşları tarafından belirlenen KKB kredi notunun düşük olmaması gereklidir. Bu iki önemli şartı taşıyanlar bankaların işletme kredilerine kolaylıkla başvurabilir. Şartları taşımayanlar ise bankaların istediği ek bilgi ve belgeleri temin ederek başvuru sürecini başlatabilir. 

İşletme Kredilerinin Avantajları Nelerdir?

İşletme kredilerinde geri ödeme planlaması, işletmelerin ihtiyaçlarına paralel olarak yapılandırılır. Çoğu banka, ekonominin sürekliliğini sağlama amacıyla çok çeşitli finansman modelleri sunar. Aynı zamanda, kredilerin faiz ödemeleri işletmelerin nakit akışına göre 3 aylık periyotlarla tekrar düzenlenir. Düşük faizli işletme kredileriyle, şirketler ek sermaye arayışına girmeden operasyonlarını genişletebilir.

Devlet Destekli İşletme Kredisi Nedir?

KOBİ’lere özel devlet destekli çeşitli işletme kredileri, hem kamu bankaları hem de Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi’yi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sunulmaktadır. KOSGEB işletme kredisi, KOBİ finansman destek programında; işletme kredisi, makine – teçhizat kredisi ve acil destek kredisi olmak üzere üç farklı kredi seçeneğinden oluşur. KOBİ finansman destek programından yararlanan işletmelerin bankalardan aldığı kredilerin faiz/kâr payı tutarları geri ödemesiz olarak karşılanır. Programdan yararlanabilmek için işletmelerin;

  • KOBİ niteliği taşıması,
  • KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olması; bilgi beyannamesinin güncel olması,
  • Programda tanımlanmış; stratejik işletme, girişimci işletme ve öncelikli sektördeki işletme türlerinden birine ait olması gereklidir.

Aynı zamanda, istihdam ve üretimin sürekliliğini sağlayabilmek için kamu bankaları da düşük faizli işletme kredileri sunar. Kamu bankalarının sunduğu, mikro işletmeler destek paketi ve esnaf kredisi gibi olanaklar KOBİ’ler tarafından yoğun ilgi görmektedir.