Kep Adresi Nedir, Nasıl Alınır?
VERGİ VE MUHASEBE

Kep Adresi Nedir, Nasıl Alınır?

Eklenme: 12.09.2024 Güncelleme: 12.09.2024
5 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Kep Adresi Nedir, Nasıl Alınır?
 

 

 

Kayıtlı Elektronik Posta yani KEP adresi; elektronik ortamda yapılan yazışmaların ve işlemlerin güvenli, hızlı ve yasal geçerliliğe sahip bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak için geliştirilmiş bir sistemdir. 

Gönderilen elektronik postaların içeriğinin ve zamanının değiştirilemediği, gönderen ve alıcı kimliklerinin belli olduğu, hukuki açıdan da geçerliliğe sahip güvenli elektronik posta adresi KEP yani Kayıtlı Elektronik Posta adresi olarak nitelendirilir. Kayıtlı Elektronik Posta sayesinde bir elektronik posta, ekleriyle birlikte veri bütünlüğünü sağlayacak şekilde zaman damgası ve e-imza ile iletilir.

KEP adresi, özellikle resmi ve ticari yazışmalarda kullanılır. Gönderilen iletilerin alıcıya ulaştığına, içeriğinin değişmediğine ve belirli bir tarihte gönderildiğine hukuki olarak da kanıt teşkil eder. Alıcının ve göndericinin kimliklerinin tespiti ve geçerliliği için kimlik doğrulama yöntemi kullanılır. Bu da göndericinin veya alıcının söz konusu e-postayı inkâr edememesini sağlar. KEP vasıtasıyla gönderilen e-postalar delil niteliği taşıyarak 20 yıl boyunca saklanır.

Bu yazımızda KEP adresinin faydalarından nasıl alınacağına kadar pek çok detayı ele aldık.

KEP Adresinin Faydaları Nelerdir?

KEP adresi; elektronik ortamda yapılan yazışmaların ve işlemlerin güvenli, hızlı ve yasal geçerliliğe sahip olmasını sağlar. Zamandan ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olurken elektronik işlemleri kolaylaştırır ve güvenli iletişim olanağı sunar. Ayrıca KEP adresi ile yapılan işlemler hukuki delil niteliği taşıdığı için resmi ve ticari yazışmaların güvenilirliğini artırır. 

KEP Adresi ile Zamandan ve Paradan Tasarruf Edin

KEP adresi kullanarak fiziksel posta gönderim sürecinde harcayacağınız zamandan ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz. Geleneksel posta hizmetlerinde gözlenebilen yüksek maliyetler ve gecikmeler, KEP adresinde söz konusu değildir. Nihayetinde elektronik ortamda yapılan bir gönderim hem anında iletilecek hem de maliyeti minimuma indirecektir.

KEP Adresi ile Kolay Elektronik İşlemler

Elektronik ve dijital süreçlere adapte edilen işlemlerin ne kadar kolay ilerleyebildiği herkesçe bilinir. KEP adresiyle de pek çok ticari ve resmi işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. İşletmenizin faturalarının, sözleşmelerinin ve resmî yazışmalarının KEP adresi vasıtasıyla hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılabilmesi mümkündür. İş süreçlerinizin verimliliğini artıran, işlemlerinizi daha düzenli bir forma ulaştıran bu yöntem sayesinde iş çevikliğinizin artması da kaçınılmazdır.

KEP Adresi ile Güvenli Elektronik İletişim

KEP adresi ile gönderilmiş iletilerin içeriğinin değişmediği ve alıcıya ulaştığı sabittir. Bu da elektronik ortamdaki yazışmalarda en çok karşılaşılan güven problemini ortadan kaldırır. KEP sisteminin iletilerin yasal geçerliliğe sahip olması ve gerektiği takdirde hukuki delil olarak kullanılabilmesini sağlaması da güven faktörünü en üst seviyeye taşır. 

Üstelik herhangi bir sebeple kapattığınız bir KEP hesabınız başka bir kullanıcıya devredilemez. Siz yeniden başvurarak kimlik ibrazında bulunduğunuz takdirde aynı hesabı sadece size tahsis edebilirler.

Adım Adım Rehber: KEP Adresi Nasıl Alınır? 

KEP adresi almak için izleyebileceğiniz birkaç farklı yol bulunur. BTK tarafından lisanslı Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları üzerinden temin edilebilen KEP adresi için en çok kullanılan iki yoldan birisi PTT şubesinden, diğeri ise e-Devlet üzerinden başvuru gerçekleştirmektir. Başvuru sırasında sizden istenen bilgileri tam ve eksiksiz doldurduğunuza emin olmalısınız. Aynı zamanda KEP hizmeti sunan kurumlar tarafından belirlenmiş ücretleri de peşin olarak ödemeniz gerekir.

BTK’nın onayladığı Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılar güncel listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki adımları takip ederek KEP adresinizi kolayca edinebilirsiniz.

PTT'den KEP Adresi Alma

PTT, KEP adresi sunan işletmelerin başında gelir. Online olarak işlemleri gerçekleştirdikten sonra KEP ön başvuru numaranız ile birlikte şubeye gidip gerekli belgeleri teslim ederek KEP adresinizi açtırabilirsiniz.

e-Devlet Üzerinden KEP Adresi Alma

e-Devlet üzerinden KEP adresi alma başvurusu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak e-Devlet sisteminde yapacağınız başvuru sizi PTT’nin online şubesine yönlendirir. PTT KEP Online sayfası üzerinden size uygun başvuru tipini seçip T.C. kimlik numaranızla giriş sağladıktan sonra gerekli bilgileri doldurup ödeme işlemini tamamlamanız, buradaki KEP ön başvuru numaranız ve gerekli belgelerle birlikte PTT’ye başvurmanız gerekecektir.

Gerekli Belgeler ve Ücretler

KEP adresi açtırmak isteyen gerçek kişilerin; nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçebilen, üzerinde T.C. kimlik numaralarının bulunduğu geçerli resmi belgeler, online olarak gerçekleştirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru numarası ile PTT’ye gitmesi ve başvurusunu tamamlaması gerekir.

KEP adresi açtırmak isteyen tüzel kişilerin ise online ön başvuru sırasında “Tüzel Kişi” seçeneğini seçip başvurması gerekir. Ardından PTT’ye şu evrakları teslim etmeleri istenir:

  • Ticaret sicil memurluklarından alınmış, tüzel kişiliğin MERSİS numarası veya ticaret sicil numarası üzerinde yazılı olan ticaret sicil tasdiknamesinin veya faaliyet belgesinin aslı
  • Noter onaylı imza sirküleri
  • Başvuru yapan kişinin kimlik tespiti için nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi belge
  • Başvuruda bulunacak kişi şirketin kanuni temsilcilerinin yetki verdiği kişi ise Tüzel Kişi Yetkilendirme Belgesi
  • Online olarak gerçekleştirilen KEP hesabı ön başvuru numarası

Bu noktada KEP gönderimi yapmak için e-imza ya da mobil imza sahibi olmanız gerekir. Mobil elektronik imza, ilgili GSM işletmecilerine başvurularak alınabilir. E-İmza için ise PTT’ye dilerseniz online, dilerseniz fiziksel olarak başvurabilirsiniz.

KEP Adresi ile Hangi İşlemler Yapılabilir?

KEP adresi özellikle ticari işlemlerde yasal geçerliliği olan bir yöntemdir. KEP sayesinde eskiden sadece noterlerden, taahhütlü mektuplar veya telgraf yoluyla yapılabilen pek çok hizmet artık birkaç saniyede gerçekleştirilebilir. Bu yöntem eskiden sıkça karşılaşılan muhatabın belgeyi almadığına dair iddia ileri sürme durumunu da bertaraf etmiş, belgenin açılıp okunduğu zamanları sunarak hukuki misyon üstlenmiştir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 18 / III maddesinde önceden sadece noter vasıtasıyla, taahhütlü mektup veya telgraf gönderilerek gerçekleştirilen tacirler arasında diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe veya sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbar ve ihtarların Kayıtlı Elektronik Posta sistemi üzerinden de yapılabileceği belirtilmiştir.

Bunun yanı sıra Türk Ticaret Kanunu’nun 1525. maddesi de KEP ile gerçekleştirilebilecek işlemleri net biçimde sıralar. Bu madde uyarınca söz konusu işlemler şu şekildedir:

  • İhbar
  • İhtar
  • İtiraz ve benzeri beyanlar
  • Fatura
  • Teyit mektubu
  • İştirak taahhütnamesi
  • Toplantı çağrıları

Bunların yanı sıra 19 Ocak 2011 tarih ve 27820 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte Tebligat Kanununa eklenen “Elektronik Tebligat” başlığını taşıyan 7/a maddesi yer verir. Buna göre tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabileceği onaylanmış; anonim, limitet ve sermayesi paylara dahil edilen komandit şirketlere ise elektronik yolla tebligat yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Bu yazıda bahsi geçen şirket türleri arasında yer alan limitet şirketin ne olduğunu bilmiyorsanız “Limitet Şirket Nedir?” başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Predefined Presets