İbraname Nedir? Alacak Verecek İşlemlerinde Önemli Belge
ŞİRKET BÜYÜTME

Bir Şirkette Çalışırken Girişim Kurulabilir mi?

Eklenme: 22.02.2022 Güncelleme: 11.01.2023
4 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Bir Şirkette Çalışırken Girişim Kurulabilir mi?
 

 

 

Girişimci olabilmek için birtakım yeteneklere sahip olmanız gerekir. Girişimcilerin özelliklerini sağlıyor ancak sigortalı işinizden de vazgeçmek istemiyor olabilirsiniz. Peki iki işi de bir arada yürütmenize kanunlar ya da iş sözleşmeniz izin veriyor mu? Girişimci olmak için yapmanız gerekenler nelerdir? Detaylar için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Girişimci Ne Demek?

Girişimcilik, kar amacı ile çıkılan yolda kişinin tüm risklerin sorumluluğunu alarak iş kurmasıdır. Küresel pazarın rekabetçi yapısında daimi bir girişimcilikten bahsedebilmek için risk almak, var olan işi geliştirme ve sürekli düzenleme odaklı davranmak ve harekete geçmek gerekir.

Peki girişimci kimdir?

Girişimci, kar amacı güderek üretim faktörlerini bir arada bulunduran kişidir. Ticari faaliyeti bizzat kendisi yapan girişimci, risk faktörlerinden de birinci derecede sorumlu olan kişidir. Girişimci olmak için mal ya da hizmeti üretmenin yanında istihdam da sağlamak gerekebilir.

Girişimcilerin Özellikleri Nelerdir?

Bir girişime sebep olan her fikir sürdürülebilir olmayabilir. Girişimci olmak isteyen bireyler ne yapacağı konusunda kararsız kaldığı için yeterli adım atamayabilir ya da bazı girişimler yola çıktıktan sonra başarısız olabilir. Girişimci olan ve kurduğu girişimi sürdürebilen kişilerin taşıması gereken birtakım özellikler vardır. Bu girişimci özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Öz güven sahibi olmak

Girişimci olabilmek için kişinin kendinde barındırması gereken en temel özelliklerden biri öz güven sahibi olmasıdır. Girişimcilik, risk almayı gerektirir ve ancak öz güven sahibi kişiler risk almaktan çekinmez. Gerekli öz güvene sahip olmamanız halinde risk almanız gereken durumlara tereddütle yaklaşır ve koşullara gerektiği gibi yön veremeyebilirsiniz. Öz güven sahibi bir birey kendine, bilgi ve becerilerine ve yaptığı girişime güvenmelidir. Bu konuda yeterli olmadığınızı düşünüyorsanız bu özelliğinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz.

Motivasyon sahibi olmak

Bir işverene bağlı olarak çalışırken iş tanımınız belli olduğundan motivasyonunuzu genel olarak yüksek tutmanız daha kolay olabilir. Ancak girişimci olmak noktasında olumlu ve olumsuz pek çok koşulla karşılaşma ihtimaliniz yüksek olduğundan tüm koşullara karşı motivasyonunuzu korumanız gerekir. Girişimci olmak tek başına hareket etmek anlamına gelir. Bu sebeple öz motivasyonu diri tutmak tamamen sizin elinizdedir.

İleri görüşlü olmak

Bir girişimcinin atacağı adımların karşılığını öngörebilmesi, yaptığı girişimler açısından oldukça önemlidir. Girşimci, öngörüsü sayesinde gerekli planları ve yatırımları önceden yaparak işin yürümesini sağlayacak doğru adımları atmalıdır. Mesela bir sonraki yılın trendlerini tahmin ederek bir proje başlatabilir ya da var olan projeyi revize ederek ileride oluşacak ihtiyaçlara göre şartlarını belirleyebilirsiniz.

Zaman yönetimini doğru yapabilmek

Doğru zaman yönetimi yalnızca girişimciler için değil çalışan her birey için çok önemli bir kavramdır. Zaman yönetimini doğru yapabilmek, verimli çalışmayı da beraberinde getirir. Böylece haddinden fazla çalışmak ve kişinin kendini tüketmesine gerek kalmadan hangi işe ne kadar zaman ayıracağını önceden planlayarak kendine alan açabilir. Bu, hem işlerin zamanında tamamlanmasını hem de kişinin kendine zaman yaratabilmesi sağlar.

Planlama yapabilmek

Girişimci olmak ya da var olan girişimlerinizi sürdürebilmek istiyorsanız mutlaka planlama yeteneğinizi geliştirmelisiniz. Doğru iş planı ile işi parçalara ayırıp öncelik vererek planlarınızın sürdürülebilir olmasını sağlayabilirsiniz. Doğru yapılan zaman yönetimi ve planlama, motivasyonunuzu da olumlu etkiler.

Finansal bilgi sahibi olmak

İyi bir girişimci olmak için bir mal veya hizmet üretiyorsanız onu hangi fiyat ile satacağınızı bilmeniz gerekir. Bunun için birtakım kriterleri ve karar aşamalarını bilmeli ve sağlam adımlar atmalısınız. Ayrıca sağladığınız bütçe ile neler yapabileceğinizi de doğru şekilde tespit etmeniz gerekir. Bir projeniz için yaptığınız yatırımlarda bütçenizi doğru kullanmadığınızda projeyi sonuçlandırmadan önce tıkanma yaşayabilir ve hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Yönetici olabilmek

Yönetim becerisine sahip olmak özellikle ölçeğini büyüten ve işgücü istihdam eden girişimciler için oldukça önemli bir konudur. Bir ekibi kurmak kadar o ekibin motivasyon gibi ihtiyaçlarını da karşılayacak çevresel etmenleri sağlamak da iş verimi için çok önemlidir. Bunu sağlamak ise yetenek gerektirir.

Doğru iletişim kurabilmek

Ekibinizde yer alan personellerle, ortaklarınızla ya da müşterilerinizle kurduğunuz doğru iletişim, yaptığınız işi kolaylaştıracak önemli bir unsurdur. İyi bir girişimci olmak için, iletişim kurmakta zorlanıyor ve kendinizi ifade etmede sıkıntı yaşıyorsanız, bunu geliştirmek için hemen harekete geçmelisiniz. Çünkü iletişim problemi, yaptığınız işlere kısa sürede yansıyacak bu da aksaklıkları beraberinde getirecektir.

Girişimci Olmak İçin Ne Yapılmalı?

Her girişimcinin yapmasının yarar sağlayacağı birtakım adımlar vardır. Girişimci olmak için izlenecek yollar aşağıdaki gibidir:

  • Yaratıcı olun ve iyi fikirler edinin. İnsanların yararına olan ve yaşamı kolaylaştıran fikirleri hayata geçirdiğinizde aldığınız geri bildirim de olumlu olur. Bir fikir edindiğinizde bunun ne kadar gerçekçi olduğunu düşünerek başlayabilirsiniz. Fikrin ihtiyaç duydukları ve sizin sağlayabilecekleriniz arasındaki dengeye odaklanabilirsiniz.
  • Uygulanabilir bir fikir bulduktan sonra planlayın. Bu planlama mümkün olduğunca detaylı olsun ve adım adım ilerlesin. Her adım için ayrı ayrı düşünerek mümkün olan en somut veriyi ortaya çıkarın. İyi bir iş planı yapmak için şu bölümler üzerinde durabilirsiniz:
  1. Ürünün tanımı
  2. Pazar analizi
  3. Rekabet
  4. Pazarlama
  5. Satışlar
  6. İmalat
  7. Finansman
  • Çok iyi ve gelecek vadeden bir projeniz olduğunu düşünüyorsanız ancak yatırıma ihtiyaç duyuyorsanız yatırımcı bulun. Yatırımcılar fikrin gerçekçi ve sürdürülebilir olmasına önem vereceğinden fikrinize gerçekten güveniyorsanız bu arayışa girebilirsiniz.
  • Ürettiğiniz mal ya da hizmeti hemen satışa sunun. O üründen gelir elde etmeye başlamanız, süreci başarıyla sürdürdüğünüz anlamına gelir.

Bir İşverene Bağlı Olarak Çalışırken Girişimci Olmak Mümkün mü?

Bir işçinin sigortalı olarak çalıştığı süre içerisinde kendi girişimini kurmasında kanun kapsamında herhangi bir sakınca görülmez. Ancak burada işçinin, işvereni ile imzaladığı iş sözleşmesine dikkat etmesinde yarar bulunur.

İş Kanunu, bu konuda herhangi bir kısıtlama getirmemiştir. Fakat İş Kanununun 25. maddesi gereği işçinin, işvereninin güvenini kötüye kullanmaması gerekir. Bu durumda işçi bir girişim elde ederken sigortalı olarak çalıştığı işini aksatmamalı ve görevini gerektiği gibi yerine getirmelidir.

İşçi bir girişim kurmaya kalkışmadan önce mutlaka iş sözleşmesine göz atmalıdır. Sözleşmede işçinin iş yeri açmasına engel olabilecek bir madde geçiyorsa işçi, o iş yerinde çalışırken aynı zamanda girişimcilik yapamaz. Ancak sözleşmede bu konu hakkında herhangi bir maddeye yer verilmemişse, kanunda da bir kısıtlama bulunmadığından işçi çalışırken bir girişim de kurabilir.

Son olarak girişimci olmak için en önemli konulardan biri de maliyet hesabını doğru yapmak ve çalışan personelin motivasyonunu hem madden hem de manen gerektiği gibi desteklemektir. Maliyetlerinizi düşürmek ve tasarruf sağlamak için finansal çözümlere ihtiyaç duyacaksınız. Bu noktada önerimiz Ticket Restaurant, Ticket Car ve Ticket Compliments gibi çözümleri kullanmanızdır.

1 çalışanınız bile olsa yemek kartı firmalarından Ticket Restaurant yemek kartı ile şirketinizin öğle yemeği giderlerinde %100’e varan vergi tasarrufundan, Ticket Car Akaryakıt Çözümleri ile 1 aracınız olsa dahi avantajlı akaryakıt alımı imkanından ve kontrollü kullanım sağlaması ile de %15’e varan tüketim tasarrufundan, Ticket Compliments Teşvik ve Ödüllendirme Çözümleri ile ise ayni yardımlarınızda %39’a varan vergi avantajından faydalanırsınız.

Edenred’in tasarruflu dünyası ile hemen tanışmak için hemen tıklayın.