SRC Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?
ŞİRKET BÜYÜTME

SRC Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Eklenme: 18.09.2024 Güncelleme: 23.09.2024
5 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > SRC Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?
 

 

 

Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin alması zorunlu tutulan SRC belgesi, sürücülerin mesleki yeterliliklerini ve güvenli sürüş becerilerini kanıtlar. Eğer siz de taşımacılık yapmak istiyorsanız mutlaka SRC belgesi sahibi olmalısınız. Biz de bu nedenle SRC belgesinin ne olduğunu, hangi araçlar için gerekli olduğunu, nasıl alınabileceği ve SRC ücretlerini ele aldık.


SRC Belgesi Nedir?

SRC belgesi, ticari taşımacılık yapan sürücülerin mesleki yeterliliklerini belgeleyen bir sertifika görevi görür. Bu belge, sürücülerin güvenli ve etkili bir şekilde taşıma yapabilmeleri için gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olduklarını gösterir. Taşımacılık yapmak için alınması zorunlu bir belgedir.

SRC Belgesi Ne İşe Yarar?

SRC belgesi, taşınanın türü ve taşıma alanı doğrultusunda farklılık gösteren farklı türlere sahiptir. Bu dört ayrı SRC belgesi türü sayesinde gerekli taşımacılık işlemi sürücüler açısından yasal mevzuatlara uygun şekilde gerçekleştirilebilir. İlgili alanlarda çalışan sürücüler için SRC belgesine sahip olmak, iş bulmayı da kolaylaştırabilen bir faktördür.

SRC Belgesi Hangi Araçlar İçin Gereklidir?

SRC belgesi, belli türlerdeki ticari araçlar için zorunludur. Bu araçlar, yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar olarak nitelendirilir. SRC belgesi, farklı türdeki taşımacılık faaliyetlerine göre dört kategoriye ayrılır:

SRC Belgesi 1

SRC 1 belgesi, uluslararası kara yolları üzerinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan sürücüler için zorunludur.

SRC Belgesi 2

SRC 2 belgesi, yurt içi yolları üzerinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan sürücüler için zorunludur.

SRC Belgesi 3

SRC 3 belgesi, uluslararası yolları üzerinde ticari amaçla yük, eşya ya da kargo taşımacılığı yapan sürücüler için zorunludur.

SRC Belgesi 4

SRC 4 belgesi, yurt içi yolları üzerinde ticari amaçla yük, eşya ya da kargo taşımacılığı yapan sürücüler için zorunludur.

SRC belgeleri konusunda ayrıca kapsama detayı da bulunur. Bu kapsama detayı şu şekildedir:

Eğer SRC 1 belgesine sahipseniz SRC 2 belgesinin de kapsamını karşılarsınız. Benzer şekilde SRC 3 belgeniz varsa SRC 4 belgesini de kapsayan bir belgeniz var demektir. Dolayısıyla yurt içinde şoförlük faaliyeti yapacaksanız her ihtimale karşı uluslararası şoförlük istihdamına uygun belgeleri almaya dikkat ederseniz gelecekte sınav süreçlerine tekrar dahil olmaz, uluslararası kara yollarında istihdam edilebilirsiniz.

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC belgesi almak için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, ilgili kurumlardan birisine başvuru yapılması gerekir. SRC belgesi başvurusu yaptıktan sonra ilgili belge türüne göre eğitim görülür. Bu eğitimin ardından yapılan sınav sonucuna göre ise SRC belgesi almaya hak kazanılır. 100 puan üzerinden değerlendirilen sınavdan 70 puan ve üzeri alan kursiyerler başarılı sayılarak uygulamalı sınava alınır.

SRC Belgesi Alma Şartları

SRC belgesi almak için sağlanması gereken şartlar şu şekildedir:

  • 19 yaşın üzerinde, 66 yaşın altında olmak
  • Psikoteknik rapor almış olmak
  • Araç türüne uygun bir ehliyet sahibi olmak
  • Başvuruda bulunulan SRC sınıfları eğitimini tamamlamak

Bu şartları karşılayan kişiler SRC belgesi alabilir. Ancak burada önemli bir detay vardır: Büyük otobüs kullanımı için yaş sınırı 24 olduğundan 19 – 24 yaş aralığındaki SRC belgesi sahipleri büyük otobüs kullandıkları takdirde cezaya tâbi tutulur.

SRC Belgesi İçin Gerekli Belgeler

SRC belgesi başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

  • Öğrenim belgesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Sürücü belgesi fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çektirilmiş)
  • Adli sicil kaydı örneği

SRC Belgesi Başvuru Adımları

SRC belgesi başvurusu için şu adımları izlemek gerekir:

  • Öncelikle gerekli belgeleri tamamlamalısınız.
  • Yetkili bir SRC kursuna kayıt yaptırmalısınız.
  • Kursu başarıyla tamamlamalı, devam zorunluluğuna dikkat etmelisiniz.
  • Önce teorik sınavda, ardından pratik sınavda başarılı olmalısınız.

Bu adımların ardından SRC belgenizi alabilirsiniz.

SRC Belgesi Sınavı

SRC belgesi sınavı; öğretim programlarına göre en az 40, en çok 50 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir test formatındadır. Teorik sınav, salon başkanı ve gözetmen tarafından cevap anahtarı eşliğinde kontrol edilir. 100 tam puan üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyerler teorik sınavı başarıyla geçmiş kabul edilir.

SRC Belgesi Ücreti Ne Kadardır? (2024)

SRC belgesi ücretleri, yıldan yıla değişiklik gösterir. 2024 güncel fiyat listesi şu şekildedir:

  • SRC 1 Belgesi: 7.000 TL
  • SRC 2 Belgesi: 6.000 TL
  • SRC 3 Belgesi: 7.000 TL
  • SRC 4 Belgesi: 6.000 TL
  • SRC 2 ve SRC 4 Belgesi: 10.000 TL
  • SRC 1 ve SRC 3 Belgesi: 11.500 TL

Bu ücretlerin yanı sıra 150 TL tutarında SRC kart ücreti ve 600 TL tutarında SRC belgesi sınav harcı da vardır. Tabii SRC belgesi alımı için gerekli olan psikoteknik belgesinin her yıl güncellenen ücreti de bu ücretler bütününe dahil edilmelidir. 

SRC Belgesi Muafiyetleri: Kimler SRC Belgesi Muafiyetlerinden Faydalanabilir?

Bazı sürücüler, gerekli şartları karşıladıkları takdirde muafiyetli SRC başvurusu gerçekleştirebilir. 

Muafiyetli SRC başvurusu için aranan şartlar ise şu şekildedir:

  • Eski ehliyetlerde B; yeni ehliyetlerde ise M, B1, B ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC 2 ve SRC 4 belgelerine başvuru yapabilir.
  • Eski ehliyetlerde C; yeni ehliyetlerde M, B1, B, D1, C1 ve C sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC 2 ve SRC 3 belgelerine başvuru yapabilir.
  • Eski ehliyetlerde D; yeni ehliyetlerde M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1E ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC 2 ve SRC 3 belgelerine başvuru yapabilir.
  • Eski ehliyetlerde E; yeni ehliyetlerde M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC 1 ve SRC 3 belgelerine başvuru yapabilir.

Taşımacılık için gerekli olan SRC belgesi hakkında güncel bilgileri paylaştık. Okumaya devam etmek istiyorsanız yurt dışı lojistik ve taşımacılık hizmetleri söz konusu olduğunda SRC belgesi kadar merak edilen bir diğer konu olan “Gümrük Vergisi Hesaplama” yazımıza geçebilirsiniz.

 

Predefined Presets