Hem iş hayatında hem de hukuk dünyasında sıkça karşılaşılan önemli bir terim olan tüzel kişilik, ayrıntılarına hakim olunması gereken bir kavramdır. Biz de bu nedenle tüzel kişinin ne olduğunu, oluşum şartlarını, hak ve yükümlülüklerini, gerçek kişi ile arasındaki farkları ele aldık.Bu rehber, tüzel kişi kavramına hakim olmak isteyenler için kapsamlı bir kaynak olacak.
Tüzel kişi, hukuki açıdan birçok kişinin veya malın toplamı ile ortaya çıkan ve tek bir kişi sayılan oluşumdur. Belli bir amaç doğrultusunda kişi ve emtia topluluğu olacak şekilde bağımsız örgütlenmiş, çeşitli haklara sahip olabilen, borç ya da alacak edinebilir bir yapıyı nitelendirir. Bir başka deyişle insanların belli bir amaçla oluşturdukları vakıf, dernek ve şirket gibi kurumlar tüzel kişiliktir.
Tüzel kişilerin belli başlı bazı temel özellikleri şunlardır:
Tüzel kişiler, farklı amaçlar ve yapılar doğrultusunda iki türe ayrılır: Kamu hukuku tüzel kişileri ve özel hukuk tüzel kişileri.
Kamu hukuku tüzel kişileri, kamu hukuku kurallarına göre kurulup bu kurallar çerçevesinde faaliyet gösteren tüzel kişilerdir. Temel özellikleri;
Kamu hukuku tüzel kişileri de kendi içinde iki ayrı gruba ayrılır:
Bu grupların ilki, hukukumuzda kamu idareleri şeklinde anılan belediyeler, il özel idareleri ve köy gibi devlet ve mahalli idarelerdir. İkinci grup ise TRT, TÜBİTAK ve üniversiteler gibi kamu hukuku kurallarına göre kişilik verilmesiyle oluşan tüzel kişilerdir.
Özel hukuk tüzel kişileri, özel hukuk kuralları çerçevesinde kurulur ve bu kurallar çerçevesinde faaliyet yürütür. Temel özellikleri;
Kamu Hukuku Tüzel Kişileri: Devlet, belediyeler, üniversiteler gibi kamu hizmeti sunan kuruluşlardır.
Özel Hukuk Tüzel Kişileri: Şirketler, dernekler, vakıflar gibi özel amaçlarla kurulan kuruluşlardır.
Tüzel kişi oluşum şartları, tüzel kişilik türüne göre değişiklik gösterir. Kamu tüzel kişiliğinde kanun koyucunun irade beyanı gerekir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi veya kanunlar ile kamu tüzel kişileri ortaya çıkarılır. Özel hukuk tüzel kişileri ise insan ve emtia topluluklarının irade göstererek tüzel kişi oluşturma amacıyla bir araya gelmeleriyle oluşur.
Tüzel kişi oluşumu için genellikle belirli bir prosedürün izlenmesini gerektirir. Genel olarak tüzel kişi oluşumu şu adımları içerir:
Tüzel kişi oluşumunda, kanunlarla oluşturulan tüzel kişilikleri hariç tutarsak;
Tüzel kişiler, Türk Medeni Kanunu uyarınca insana özgü hakların yanı sıra bütün haklara sahiptir. Bir başka deyişle sosyal kişilik değerleri söz konusudur. Yani bir ismi, toplum içinde saygınlığı, gizlilik hakkı, özel alanları ve ticari itibarları vardır.
Tüzel kişilerin sahip olduğu başlıca haklar; mülkiyet, hak arama hürriyeti ve sözleşmedir. Bunların yanı sıra;
Tüzel kişilerin sahip olduğu bazı temel yükümlülükler şunlardır:
Gerçek kişi ve tüzel kişi arasındaki farkları şu şekilde özetleyebiliriz:
Özetle tüzel kişiler ticari ve sosyal amaçlara hizmet doğrultusunda kurulmuş topluluklardır, ancak gerçek kişiler tamamen gerçek birer bireydir. Tüzel kişiler kendi başlarına bir borçlanma veya alacaklı konumunu üstlenemez, ama gerçek kişiler kendi iradeleriyle yaptıkları bütün davranışlardan sorumludur.
Tüzel kişi kavramını detaylı bir şekilde ele aldık. Tüzel kişilikler kadar bilgi gerektiren bir diğer konu ise şahıs şirketleridir. “Şahıs Şirketi Nedir, Nasıl Kurulur?” başlıklı yazımızı inceleyerek bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.